VANLIGA FRÅGOR OM KOSTTILLSKOTT

BEHÖVER JAG VERKLIGEN TA VITAMINER?

En bra kost och en fysiskt aktiv vardag lägger alltid grunden för en god hälsa! I en perfekt värld får vi alla i oss tillräckligt med näring, men med dagens matvanor ser det tyvärr inte alltid ut så. Ibland finns det anledningar till och situationer där kosttillskott kan vara ett tacksamt komplement. Kosttillskott ska alltid betraktas för vad det är, ett tillskott till den dagliga kosten, men rätt använt kan det både hjälpa till att förebygga vanliga näringsbrister och bidra till en bättre hälsa och därmed högre livskvalitet.

Kosttillskott är koncentrerade former av vitaminer, mineraler eller andra ämnen som är avsedda att komplettera den normala kosten. De rätta tillskotten kan hjälpa dig att fylla i luckorna i din kost, ge ett extra möjlighet för att säkerställa att alla system fungerar smidigt och stärka din kropps försvar mot miljöförgiftningar och stressfaktorer.

FINNS DET FORSKNING ATT TA DEL AV?

Det finns mängder av studier och mer information om riktlinjer för kost och de nordiska näringsrekommendationerna som finns på livsmedelsverket.se. Vi tar ständigt del av nya forskningsrapporter från olika forum, och om du är intresserad så kan du läsa mer om Karolinska Institutets forskning på temat om mat och motion.

Om du är nyfiken på att få inspiration eller höra mer kring de senaste trenderna, så sök där poddar finns så finns mängder av material.

I många länder är det inte tillåtet att kommunicera hälsoeffekter direkt till konsument. Därför presenteras innehållet på denna sida i allmän form och endast i informationssyfte. Tänk på att innehållet är inte avsett att ersätta medicinsk rådgivning av behörig vårdpersonal. Ingenting som återfinns här är avsett som, eller ska användas som, medicinsk diagnos eller behandling. Rådfråga alltid läkare eller annan behörig vårdpersonal om åkommor eller behandlingar.

Wellbinista lämnar därför inga garantier och gör inga påståenden om att upplysningar som finns eller refereras till på webbplatsen är exakta eller fullständiga och åtar sig inget ansvar för möjliga felaktigheter i innehållet. Med hänsyn till vetenskapliga framsteg och produktutveckling kan informationen behöva uppdateras.

HUR OCH VAR BÖR JAG FÖRVARA MINA VITAMINER?

Förvara dem på en sval, torr plats, borta från värmekällor och direkt solljus. Ett tips är att placera dem där du kommer ihåg att ta dem, till exempel i köket eller i badrum.

NÄR BÖR JAG TA PRODUKTEN?

Närhelst det är bekvämt - många tycker att det är lättare att komma ihåg att ta sina kosttillskott om de gör det på samma tid varje dag.

VAD ÄR DEN REKOMMENDERADE DAGLIGA DOSEN?

Följ informationen om varje produkt och följ de rekommendationerna. Kontakta din läkare om du upplever att du har problem. Precis som med läkemedel skall inte kosttillskott överdoseras, utan följ rekommendationen. 

SKA JAG TA PRODUKTERNA TILLSAMMANS MED MAT?

Även om du inte behöver ta vitaminer och kosttillskott med mat, gör många människor det för att komma ihåg att ta sina kosttillskott (t.ex. med frukost). Du kan optimera absorptionen av fettlösliga vitaminer som A, D och E genom att ta dem med mat. Läs alltid instruktionerna gällande dosering så att du följer respektive produkts rekommendation.

Ett tips är att förvara produkterna i badrummet för att förknippa det med morgon- eller kvällsrutinerna.

KAN JAG TA DE HÄR PRODUKTERNA MED MINA RECEPTBELAGDA MEDICINER?

Kontrollera alltid innehållet i respektive produkt innan du börjar ta dem. Kontakta din läkare om du har frågor om dina individuella mediciner och kosttillskott för att vara helt säker ifall du är osäker.

Notera att kosttillskott inte är avsedda att behandla, bota eller förebygga någon sjukdom.  

JAG AMMAR OCH/ELLER ÄR GRAVID. VILKA KOSTTILLSKOTT/VITAMINER KAN JAG TA?

En graviditet är utan tvekan den viktigaste tiden att säkerställa att du har sunda nivåer av viktiga näringsämnen (som folat). Efter födseln kan nyblivna mammor behöver ett stöd av mikronäringsämnen för att amma och för att återhämta sig.

Vi rekommenderar de produkter som är specifikt utformade för mödrar ska bli / bara bli mödrar, men konsultera alltid din läkare innan du tar något medan du ammar eller är gravid.

JAG TYCKER INTE OM ATT SVÄLJA TABLETTER, FINNS DET NÅGRA ANDRA SÄTT JAG KAN KONSUMERA TABLETTER OCH/ELLER KAPSLAR PÅ?

Kapslar kan vanligtvis skäras i hälften eller krossas. Smaken blir däremot bättre om du kan svälja dem hela, men undvik att skära de mjuka i hälften.

HUR VET MAN ATT PRODUKTERNA HAR EFFEKT?

Liksom med mycket annat, så kommer din upplevelse av hur du känner dig över tid att vittna om effekten. 

VAD HÄNDER HÄR OM JAG FÅR EN REAKTION TILL FÖLJD AV ATT JAG HAR TAGIT KOSTTILLSKOTT/VITAMINER?

Kontakta vårdpersonal direkt. Rapportera eventuella biverkningar genom att skicka e-post till hello@wellbinista.com

VAD HÄNDER OM JAG GLÖMMER ATT TA TILLSKOTTEN UNDER NÅGRA DAGAR?

Det är inte ett stort problem. Börja bara om igen.

HUR VET JAG ATT ERA REKOMMENDATIONER STÄMMER?
Det finns tyvärr inga garantier att hälsotestet ger en 100% korrekt rekommendation då detta inte är en vetenskaplig analys. Förslagen baseras på den information som du anger så tänk gärna igenom dina svar noggrant. Om du har några funderingar gällande dina val så hör gärna av dig till oss så hjälper vi dig via chatten eller mail. 

Som nämns ovan är det i många länder inte tillåtet att kommunicera hälsoeffekter direkt till konsument. Därför presenteras innehållet på denna sida i allmän form och endast i informationssyfte. Tänk på att innehållet inte är avsett att ersätta medicinsk rådgivning av behörig vårdpersonal. Ingenting som återfinns här är avsett som, eller ska användas som, medicinsk diagnos eller behandling. Rådfråga alltid läkare eller annan behörig vårdpersonal om åkommor eller behandlingar.

Wellbinista lämnar därför inga garantier och gör inga påståenden om att upplysningar som finns eller refereras till på webbplatsen är exakta eller fullständiga och åtar sig inget ansvar för möjliga felaktigheter i innehållet. Med hänsyn till vetenskapliga framsteg och produktutveckling kan informationen behöva uppdateras.

ÄR DET TRYGGT ATT HANDLA FRÅN ER?

Vi erbjuder endast säkra produkter av hög kvalitet. Wellbinista arbetar med leverantörer som följer samtliga regler för att du som konsument ska kunna känna dig trygg och få den bästa kvalitén på dina kosttillskott. Vi tar avstånd från kemiska substanser som kan vara farliga för människor och miljö.

Samtliga produkter är av hög kvalitet och är försedda med förpackningstexter som följer rådande lagstiftning.