TIPS FÖR ATT SOVA BÄTTRE

Får du den sömn som du behöver?

Under sömnen slappnar kroppen av och återhämtar sig då hormoner utsöndas och vi bearbetar minnen och intryck. Ny kunskap lagras i hjärnan. Vi blir bättre rustade att möta livets krav.

Problem med sömnen är vanligt och ungefär var tredje person har sömnbesvär då och då. Kvinnor har det något oftare än män och var tionde har svårare problem. Men det finns enkla knep för att sova bättre. Våra sömnbehov växlar med ålder och aktivitet och vi behöver sova mellan 6 - 9 timmar per dygn.

Tips för bättre sömn:

  • Ha fasta sov rutiner och bestäm dig för en tid när du ska gå och lägga dig, samt en tid för när du ska vakna. På så sätt skapar kroppen ett mönster för din sömn, och du somnar och vaknar lättare.
  • Motionera gärna, det gör det enklare för din kropp att slappna av när det väl är dags att sova. Men motionera inte för sent på kvällen, då kan träningen få motsatt effekt och istället göra dig pigg.
  • Ta magnesium vilket är en naturlig mineral som påverkar flera inre funktioner som lugnar både kropp och sinne.
  • Ta kontroll över dygnsrytmen. Hjälp kroppen förstå skillnaden mellan dag och natt. Släpp in dagsljuset under dagen och ta gärna promenader medan det är ljust. Släck ner och vistas i ett mörkt rum innan det är dags att sova.
  • Begränsa skärmtiden. Undvik tv, dator eller mobil precis innan du ska sova. Det är lätt att fastna om du tar med mobiltelefonen eller surfplattan i sängen. Det blå ljuset från skärmarna stör den biologiska klockan så plocka fram en bok istället.
  • Du sover bättre i ett svalt sovrum. Öppna fönstret en liten stund innan läggdags så att rummet är lagom svalt.
  • Hitta en avslappnande aktivitet Vad får dig att slappna av innan läggdags? Läsa en bok, ta ett bad, gå på promenad, gå på yoga eller lyssna på en lugn låt. När du hittar något som fungerar – gör det till en vana.
  • Testa ett tillskott eller kvällste. Det finns många bra kosttillskott som hjälper kroppen att slappna av vid läggdags. Prova även kvällsteer med rogivande örter för en lugnande effekt.

Prova dig fram och gör det som funkar bäst för dig och din kropp. Wellbinista erbjuder ett noga utvalt sortiment av kosttillskott som kan bidra till att lindra oro, dålig sömn & stress. Du hittar dem HÄR och fundera särskilt på:

  • Magnesium att ta en stund innan läggdags. Magnesium har en avslappnande effekt på muskelceller och nervsignaler och kan därför vara ett användbart tillskott vid till exempel kramper. Var uppmärksam på ifall magen reagerar på detta tillskott så börja försiktigt med att ta en kapsel. Följ alltid produktens rekommendationer. 
  • Sömnbalans från Holistic.

Lycka till och sov gott!