DIN GUIDE I HÄLSODJUNGELN ONLINE

Vi älskar allt som har med hälsa att göra och är auktoriserad återförsäljare av de varumärken vi säljer. Det innebär att vi garanterar att varan du köper är äkta och av högsta kvalitet. Välkommen 🤍!

En bra kost och en fysiskt aktiv vardag lägger alltid grunden för en god hälsa! Men ibland finns det anledningar till och situationer där kosttillskott kan vara ett tacksamt komplement. Kosttillskott ska alltid betraktas för vad det är, ett tillskott till den dagliga kosten. Kosttillskott bör inte användas som ett alternativ till en varierad kost och en hälsosam livsstil. Denna produkt är inte avsedd att behandla, bota eller förebygga någon sjukdom.

NYFIKEN PÅ VETENSKAP?

Det finns massor att tänka på och lära sig om för att optimera sin hälsa. Vi följer den senaste forskningen och låt oss gärna veta om du vill veta mer om det? Följ gärna länkarna om kost och näring här:

LÄS GÄRNA MER OM INTRESSANTA ÄMNEN

Här kan du läsa om ämnen som påverkar vår hälsa. Lär dig mer om vad som kännetecknar de olika vitaminerna & kosttillskott för att lättare kunna hitta produkter som passar för just din hälsa. Våra kostrådgivare guidar dig och delar med sig av tips och råd om hälsoprodukter. Önskar du skräddarsydda produkttips så rekommenderar vi dig att du gör vårt hälsotest.

BEHÖVER DU B-VITAMIN?

B-vitaminer är en familj av åtta vattenlösliga vitaminer med många olika namn. B-vitaminer behövs bland annat för att muskler och nerver ska fungera normalt, samt för ämnesomsättningen och energiproduktionen. De olika B-vitaminerna har lite olika funktioner i vår kropp;

 • Vitamin B1 (Tiamin) behövs när kroppen ska utvinna energi ur näringsämnen som kolhydrater och protein.
 • Vitamin B2 (Riboflavin) fungerar som kofaktor för nedbrytning av fett, kolhydrater och protein.
 • Vitamin B3 (Niacin) behövs för omsättning av fett, kolhydrater och protein.
 • Vitamin B5 (Pantotensyra) behövs vid omsättningen av energi.
 • Vitamin B6, även kallat pyridoxin, är nödvändigt för proteinomsättningen och har betydelse för exempelvis nervernas funktion. Högst halter av vitamin B6 finns i animaliska livsmedel som kött, fågel, korv, ägg och mjölkprodukter. Men även potatis, spannmål, bär och matbröd är goda källor till vitamin B6.
 • Vitamin B7 (Biotin) är nödvändigt för celldelning, produktion av fettsyror och omsättning av aminosyror.
 • Vitamin B9 (Folsyra) behövs för att bilda nya celler och röda blodkroppar. Då cellbildningen ökar, till exempel vid graviditet, ökar behovet av folsyra. Därför rekommenderas kvinnor som kan tänka sig bli gravida att ta 400 mikrogram folsyra i form av vitamintabletter.
 • Vitamin B12 (Kobalamin) behövs bland annat för cellernas ämnesomsättning och för bildningen av blodkroppar. Det är också nödvändigt för nervsystemets funktion. Vitamin B12 finns främst i animaliska livsmedel som fisk, kött, skaldjur, ägg, lever, mjölk och ost. Fermenterade produkter, alltså jästa eller mjölksyrade, kan också innehålla lite vitamin B12. Det finns även inaktiva former av vitamin B12 i kosten, särskilt i vegetabilier. De inaktiva formerna av vitaminet kan våra kroppar inte tillgodogöra sig. För veganer är det därför mycket viktigt med tillskott på vitamin B12 eller tillräckliga mängder av berikade livsmedel. Även för lakto-ovo-vegetarianer kan intaget bli för lågt, trots att vitamin B12 finns i både mjölkprodukter och ägg.

Ett komplex är en sammansättning vilket täcker dagsbehovet av samtliga B-vitaminer.

Behovet av vitamin B6 varierar med bland annat ålder och kön. Behovet av vitamin B12 varierar med bland annat ålder. 

Produkter som innehåller B-vitamin hittar du här.

BEHÖVER DU C-VITAMIN?

C-vitamin fungerar som antioxidant och behövs bland annat för att bygga upp kroppens brosk- och benvävnad. Det underlättar även upptaget av järn från maten.

C-vitamin kallas också askorbinsyra och är ett av de mest kända vitaminerna. Människan kan inte producera sitt eget C-vitamin utan vi behöver få det via kosten eller tillskott.

C-vitamin finns i de flesta grönsaker, bär och framförallt citrusfrukter. Att ha brist på C-vitamin är ovanligt men ibland kan ett tillskott behövas. Tänk gärna på att C-vitamin är även värmekänsligt och förstörs vid upphettning över 42 grader.

Behovet av C-vitamin varierar med bland annat ålder. 

Produkter som innehåller C-vitamin hittar du här

BEHÖVER DU D-VITAMIN?

D-vitamin reglerar kalkbalansen i skelett och tänder. Detta kan påverka skelettets styrka vilket är intressant för den som vill bli starkare.

Vi får i oss vitaminet på två sätt: dels via maten, dels bildas D-vitamin i huden när vi är ute i solen;

 • Eftersom vi bor i den nordliga delen av världen skall vi vara uppmärksamma gällande detta eftersom det är mörkt stora delar under året. Därav smeknamnet ”sol-vitaminet”. D-vitaminbrist har sammankopplats med vinter- och vårdepressioner och trötthet enligt studier (Tex Jorde R, et al. Effects of vitamin D supplementation on symptoms of depression in overweight and obese subjects: randomized double blind trial. J Intern Med. 2008 Dec;264(6):599-609).
 • Vitamin D3 är den form av D-vitamin som bildas i vår egen hud då vi vistas i solen.
 • D-vitamin i mat får vi främst i oss från fet fisk. Till exempel innehåller lax, sill och makrill mycket D-vitamin. Mjölkprodukter, växtdrycker, margarin och matfettsblandningar är också viktiga källor, om de är berikade med D-vitamin.

I media diskuteras om D-vitaminbrist kan stärka immunförsvaret, men än finns inte tillräcklig kunskap om så är fallet.

Det rekommenderade dagliga behovet varierar med ålder och hur mycket man vistas i solen. 

Produkter som innehåller D-vitamin hittar du här

BEHÖVER DU OMEGA 3?

Fleromättade fetter är livsnödvändiga. Kroppen kan inte själv tillverka dem utan vi måste få i oss dem via maten. De viktigaste fleromättade fetterna heter omega-3 och omega-6. Omega-3 och omega-6 är egentligen namn på två familjer av fleromättade fetter. I dessa familjer ingår olika långa fettsyror som har olika funktion i kroppen.

Moderfettsyran i omega-3-familjen heter alfa-linolensyra. Moderfettsyran i omega-6-familjen heter linolsyra. Moderfettsyrorna är medellånga fettsyror som till viss del kan omvandlas till längre fettsyror i kroppen. De vanligaste långa omega-3-fettsyrorna är eikosapentaensyra (EPA) och dokosahexaensyra(DHA). Den vanligaste långa omega-6-fettsyra är arakidonsyra.

Omega-3-fett finns i till exempel i fet fisk som lax, makrill, sill och sardiner (innehåller EPA och DHA),vissa alger (innehåller EPA och DHA),rapsolja och matfetter gjorda på rapsolja och valnötter.

Omega-6-fett finns i till exempel majsolja,solrosolja, sojaolja, sesamfrö och sesamfröolja och rapsolja.

De flesta fetter som kroppen behöver kan bildas från kolhydrater och protein. Undantaget är vissa omega-3- och omega-6-fetter, som vi måste få i oss via maten.

Omega-3 och omega-6 har många olika uppgifter i kroppen och behövs bland annat för att kroppen ska kunna bygga och reparera celler. De påverkar också regleringen av blodtrycket, hur njurarna fungerar och vårt immunförsvar. Omega-3 minskar blodets levringsförmåga och minskar på så sätt risken för blodpropp. För foster och små barn är omega-3 och -6 nödvändiga för att de ska växa och utvecklas normalt.

En större andel fleromättade fetter i maten kan också bidra till att minska risken för sjukdomar i hjärta och kärl.

Omega-3 och omega-6 påverkar kroppen på olika sätt. I många fall dämpar omega-3 effekterna av omega-6, till exempel när det gäller blodets levringsförmåga och immunförsvaret. Båda fetterna samspelar och det är därför viktigt att man via maten får lagom mängd av båda.

Omega-3 och omega-6 finns ofta tillsammans i ett och samma livsmedel. Ofta finns det mer omega-6 än omega-3 i maten, och det är därför enklare att få i sig tillräckligt med omega-6. En del livsmedel är bra källor till både omega-3 och -6, till exempel rapsolja och matfetter som innehåller mycket rapsolja.

Fem till tio procent av den energi vi får i oss från maten bör komma från fleromättade fetter, varav ungefär en procentenhet från omega-3. Det motsvarar ungefär 2,5 till 3 gram omega-3-fett per dag. Det är lika mycket omega-3 som det finns i en portion lax eller 1-2 matskedar rapsolja.

För gravida kvinnor är det särskilt viktigt att äta fet fisk en gång i veckan, eftersom fostret behöver DHA och EPA för att utvecklas på rätt sätt. 

Produkter som innehåller Omega-3 hittar du här

BEHÖVER DU MAGNESIUM?

Magnesium behövs bland annat för produktionen av protein, för omsättningen av kalcium samt för normal nerv- och muskelfunktion.

Magnesium finns främst i baljväxter, bladgrönsaker, fullkornsprodukter och kött, fisk och skaldjur. Vi får också i oss magnesium genom vattnet vi dricker, framförallt i kommuner med hårt vatten.

Magnesium är ett mineral med många viktiga funktioner i kroppen, nedan följer en beskrivning av några av dem:

 • Bland annat behövs det för produktionen av protein, för omsättningen av kalcium samt för normal nerv- och muskelfunktion.
 • Eftersom det fungerar som en motpol till kalcium, där det hjälper musklerna till avslappning, är det därför populärt som tillskott för nattsömn och minskad kramp i musklerna.
 • Magnesium kan bidra till energinivån och motverkar utmattning vilket är viktigt för de som är intresserade av att optimera sina fysiska aktiviteter.
 • Kalcium är viktigt för musklerna och magnesium hjälper till att reglera det. Liksom vid underhåll av benstomme och tänder går kalcium och magnesium hand i hand.
 • Magnesium kan ha en bra effekt på hjärnfunktionen eftersom det hjälper till att reglera blodtrycket.
 • Magnesium kan ha en positiv effekt på hår, hud och naglar.

Det rekommenderade intaget per dag skiljer sig mellan olika åldersgrupper

Produkter som innehåller magnesium hittar du här. Lite forskning hittar du här.

BEHÖVER DU ZINK?

Zink är ett livsnödvändigt mineral. Det ingår i 100-tals enzymer i kroppen som påverkar omsättningen av proteiner, kolhydrater, fett, nukleinsyror och vissa vitaminer som till exempel vitamin A.

Zink behövs även för immunsystemet.

Kött, mejeriprodukter, fullkornsprodukter och inälvsmat är bra källor till zink. Upptaget av zink underlättas av animaliska proteiner. Även musslor, ost och nötter är rika på zink.

Det rekommenderade intaget av zink varierar med kön och ålder, och rekommendationerna gäller för en blandad animalisk-vegetabilisk kost. Om man däremot äter mat som är strikt vegetarisk och cerealiebaserad rekommenderas ett intag som är 25-30 procent högre.

Produkter som innehåller Zink hittar du här.