BOOSTA DIN HUD

Vad är egentligen kollagen?

Kollagen är ett fiberprotein och en viktig byggsten i kroppen. Det brukar ibland liknas vid klister eller lim – det håller ihop allt. Kollagenet ger nämligen stadga, elasticitet och struktur i kroppsvävnader som hud, brosk och skelett. Har du koll på att..

  • Kollagen bygger upp hud, hår, naglar och brosk.
  • Huden består av 70% kollagen.
  • 30% av allt protein i din kropp består av kollagen.
  • Kroppens kollagenproduktion minskar efter 25 års ålder med cirka 1% varje år.
  • Kollagen kan minska värk i leder.
  • Rökning, miljöföroreningar och solens farliga strålar (UV-strålar) kan minska kollagenproduktionen i förtid.

Vad händer när produktionen av kollagen minskar?

Din kropp producerar ständigt kollagen, samtidigt som den hela tiden bryter ner det. Kroppen tillverkar som mest kollagen när du är barn. I takt med åldern minskar kroppens naturliga produktion av kollagen (vid det där kända 25-årsstrecket). Det är därför du med åren får synliga rynkor och blir stelare i lederna – kollagenet har minskat i kroppen. Kroppen blir helt enkelt mindre smidig.

Mat som är rik på kollagen?

Livsmedel som är naturligt rika på kollagen är främst animaliska produkter som till exempel fisk, nötkött och kyckling (det talas också mycket om inälvsmat, skinn och brosk kopplat till kollagen). Vegetabiliska livsmedel som boostar kollagenproduktionen är till exempel spenat, broccoli, spannmål och kål. Ett annat ämnen som ofta glöms bort och behövs för kollagenbildning är C-vitamin.

Hur vet du om du behöver komplettera med kollagen?

 Testa dina kollagennivåer hemma på kammaren. Tryck ett finger mot din kind i några sekunder. Blir det ett avtryck i huden? Om inte, betyder det att du har bra kollagenproduktion och att huden är spänstig.

Många tar också tillskott med kollagen för att ge rörligheten lite hjälp på traven eller lindra ledvärk. Det är populärt att använda kollagen som ett kosttillskott för hår, hud och naglar för att få en mer fast, elastisk och återfuktad hud.

Kosttillskott kan aldrig ersätta en hälsosam kost och livsstil. Prova dig fram och gör det som funkar bäst för dig och din kropp. Gör vårt hälsotest för att undersöka om du behöver addera kollagen till din rutin?

Beställ produkter som kan boosta din hud HÄR