BLOGG - INSPIRATION & RÅD TILL BÄTTRE HÄLSA

30 GRÖNSAKER I VECKAN?

Hur många olika typer av frukt och grönt äter du per vecka? Vid ett snabbt överslag så rör det sig i mitt fall om strax över 20, och då ska man komma ihåg att jag uppfattar att jag äter mycket grönt. 

Enligt en studie om maghälsa* (http://americangut.org/) bör man äta 30 olika sorter per vecka. I magen finns en mängd hälsosamma bakterier som hjälper oss att må bra och mota bort dåliga bakterier. En rik tarmflora gör oss motståndskraftiga. I studien såg forskare att de som åt minst 30 olika grönsaker varje vecka hade en mycket rikare tarmflora än de som åt 10 olika sorter eller färre. Dessutom kunde man se att de som åt en diversifierad kost, i mindre utsträckning var resistenta mot antibiotika. I studien hittade man även ett tredje samband, det var att de som åt många sorters grönsaker även hade en bättre mental hälsa.

Men hur får man ihop 30 olika sorters grönsaker i ett hektiskt vardagsliv? Våra bästa tips är:

 • Gröna juicer & smoothies då det går att blanda i allt möjligt
 • Färgglada sallader är också ett härligt alternativ, och särskilt under sommaren
 • Varma soppor tillåter också mycket kreativitet och dessutom är det härligt med något varmt ibland

På lång sikt är den växtbaserade kosten billigare men det tar mycket tid att bekanta sig med nya recept och nya rätter. Det är viktigt att du äter tillräckligt för att undvika att gå hungrig. En stor variation från många olika vegetabilier gör så att du får i dig alla nödvändiga näringsämnen och för att du skall uppleva att maten du är äter är härlig. 

Det är värt att påpeka att det kan vara en utmaning att gå över från att äta mest animaliskt till en växtbaserad kost. För att kunna etablera nya vanor måste du ge dig själv lite tid och börja med att tänka att du skall prova i en månad. Vill ni veta mer om detta så låt oss gärna veta? 

Lycka till!

ALLT DU BEHÖVER VETA OM KOLLAGEN

Vår hud, våra leder och våra muskler är fulla av kollagen. Kollagen är ett naturligt protein vars huvudsakliga uppgift är att ge kroppen stabilitet. Det finns många olika (omkring 20 olika typer av kollagen som är dokumenterade) i din kropp*. De mest kända kollagentyperna är typ 1, 2 och 3: Kollagen typ 1 och 3 är vanligt förekommande i hud, muskler och ben medan kollagen typ 2 återfinns i stora mängder i leder och brosk. Typ 1 utgör ungefär 90 % av kroppens totala kollagen. Huden är kroppens största organ och består till ca 70 % av kollagen.

Tittar vi specifikt på huden är det till stor del kollagenet som gör den fast, jämn och slät. Kollagenet finns också i brosk, naglar och hår. När vi åldras minskar kollagenet i kroppen, och det börjar någon gång mellan 20- och 30-årsåldern.

Vad händer när det försvinner?

När vi åldras och utsätts för yttre påfrestningar som solljus, föroreningar och cigarettrök, minskar hudens kollagenproduktion. Vilket gör att huden tappar sin spänst och strukturen blir mer ojämn. Hos vissa personer bryts kollagenet ner snabbare och dessa personer kan få rynkor och oelastisk hud i förtid.

Till en början märks minskningen av kollagen främst på solexponerade områden, som ansikte, dekolletage och överarmar. Vid 30-årsåldern brukar de första rynkorna dyka upp hos kvinnor. Män har en lite tjockare hud, vilket gör att deras rynkor ofta kommer senare och i en jämnare takt.

I och med att kollagenproduktionen minskar med ålder kan du också uppleva att dina leder blir stelare och även börjar värka. Kollagen innehåller aminosyran glycin som hjälper till att konvertera glukos till energi vilket föder muskeltillväxt. Eftersom glycin också är så bra för matsmältningen så hjälper detta också kroppen att fungera korrekt. 

Hur kan vi tillföra kollagen genom kost?

Det finns flera olika källor till kollagen och de innehåller också olika typer. Bra att äta är bland annat inälvsmat, köttdelar med ben som tillretts med långkok eller buljong kokt på skrov och broskdelar. Nu är det inte så många av oss som vill dricka eller äta just denna typ av mat…

Kött innehåller en hög halt av kollagen är det bra att äta om du vill boosta kollagenproduktonen i kroppen. Ät då gärna nötkött, kyckling eller fläsk. För dem som inte äter kött är ett annat alternativ att äta mycket sojaprodukter, eftersom även de innehåller höga halter av kollagen. Fisk innehåller en annan typ av kollagen (framförallt typ 1) och är även rikt på omega 3-fettsyror, vilket hjälper till att skydda membranen runt kroppens hudceller.

Röda frukter såsom röda äpplen, jordgubbar, rödbetor, körsbär, röd paprika och andra röda frukter innehåller lykopen, som är en substans som utöver att vara en antioxidant även hjälper till att öka produktionen av kollagen.

Eftersom vitamin-C är betydande för kollagenproduktionen är det bra att dagligen äta frukter som apelsin, kiwi, citon, mango, ananas, eller grapefrukt. Dessa frukter innehåller även mycket antioxidandet som är bra för att minska bildandet av rynkor. Nyponet är C-vitaminrik och det bidrar till att kroppens bildande av kollagen triggas igång. Det är vanligt att hitta kosttillskott med en som kombination av kollagen och nyponpulver i.

Grönsaker: spenat, kål, endiv och äggplanta är särskilt kollagenrika grönsaker.

Vad säger forskningen?

Det pågår massor av forskning kring kollagen just nu och det är så spännande. Det finns forskarna som är skeptiska till produkter med kollagen och dess påstådda effekter och tills vidare kvalitativa studier är genomförda måste hälsopåståendena respektera detta.

Det tål att påpekas att åldras hör ju livet till. Men när du äter mat som innehåller kollagen eller tar tillskott av kollagen kompletterar du det som redan finns naturligt i bland annat leder, brosk och hud. Nedan finns några intressanta länkar att läsa: 

D-VITAMIN - ETT OMDEBATTERAT VITAMIN

Är det verkligen möjligt att tillräckligt med D-vitamin i kroppen gör dig piggare och friskare?  D-vitamin är ett högaktuellt forskningsämne idag och massor av forskning pågår*. Under det senaste året har det inte någon att immunförsvaret är kroppens viktigaste skydd mot till exempel virus och bakterier. Att ha ett starkt immunförsvar är oerhört viktigt för vår överlevnad och vårt välbefinnande. Med andra ord är det definitivt något man bör stärka i största möjliga mån.   

I slutet av januari publicerade DN en intressant artikel om studier vilka tyder på att D-vitamin skulle kunna ha en preventiv effekt mot covid19. Forskare menar att man behöver ta d-vitamin förebyggande, eftersom det tar ett par månader att uppnå effekt**.

Många känner till att d-vitamin kallas för "solskensvitaminet" då vi får i oss vitaminet på två sätt: dels bildas D-vitamin i huden när vi är ute i solen och dels via maten. Eftersom vi bor i den nordliga delen av världen skall vi vara uppmärksamma gällande detta eftersom det är mörkt stora delar under året. Vitamin D3 är den form av D-vitamin som bildas i vår egen hud då vi vistas i solen. D3 finns även i livsmedel och speciellt i fet fisk som lax, sill och makrill, samt D-berikade mejeriprodukter. 

D-vitaminbrist har också sammankopplats med depressioner och trötthet enligt studier***. I tider av mycket ensamhet är detta också viktigt att fundera över och förebygga i mesta möjliga mån. 

Men varför bör vi tillföra extra kapslar med detta vitamin egentligen? Eftersom en immunförsvaret sitter till stor del i magen är det genom tarmslemhinnan som matens näring tas upp. En tarmslemhinna i obalans påverkar hela kroppen. Konsekvensen av dålig kost såsom vete, socker, alkohol och processad mat och andra saker såsom stress, gifter som bekämpningsmedel i maten och läkemedel under lång tid är förödande för tarmfloran. 

Genom att tillföra d-vitamin i förebyggande syfte, samt att tillföra en näringsrik och varierad kost stabiliseras tarmfloran och immunförsvaret gynnas.

Bra att tänka på är att det rekommenderade dagliga behovet varierar med ålder och hur mycket man vistas i solen, så följ alltid det rekommenderade intaget. Vill ni veta mer om detta kommentera gärna! 

Forskning:

 • *https://www.bostonherald.com/2020/09/17/vitamin-d-can-help-reduce-coronavirus-risk-by-54-boston-university-doctor/
 • **https://www.dn.se/insidan/kan-d-vitamin-forebygga-svar-covid-19/
 • ***Jorde R, et al. Effects of vitamin D supplementation on symptoms of depression in overweight and obese subjects: randomized double blind trial. J Intern Med. 2008 Dec;264(6):599-609).

DE MEST INTRESSANTA HÄLSOTRENDERNA 2021

Kanske kan någon av dessa hälsotrender inspirera dig till nya vanor, oavsett om du vill leva mer hälsosamt eller bara vill göra en mindre förändring i livet. Vi tror att det är viktigt att våga testa nya saker som ett sätt att prioritera sin hälsa. Som du vet är hälsa personligt så använd ditt sunda förnuft när du navigerar dig fram bland trender och analyser. Och kom ihåg att du måste anstränga dig för att prova nya saker, och att det bara är du själv som kan göra det. Många små saker gör skillnad i det långa loppet så glöm inte att värdera de små sakerna. Här är några av de mest intressanta hälsotrenderna för 2021:
 1. Mindfulness. Idag älskar vi alla hälsotrender som gynnar oss i corona-tider. Mindfulness är en metod som hängt med ett tag nu men i och med situationen vi är i idag och de utmaningar vi står inför är det många som känner en inre stress och oro, då kan mindfulness vara till god hjälp. Visste ni att mindfulness ibland används i sjukvården. Mindfulness används mot stress, smärta, sömnproblem, ångest och depression. 
 2. Ett starkt immunförsvar. Att förebygga och stärka det egna immunförsvaret är något vi troligen kommer att fortsätta fokusera på de kommande åren. Regelbunden fysisk träning, en varierad och hälsosam kost med vitaminer och mineraler samt att prioritera återhämtning i form av god sömn är väldigt viktigt för en hälsosam livsstil. Kika gärna på produkter som kan bidra till att stötta ditt immunförsvar.
 3. Andningsträning. Inom yogan har man länge använt sig av olika andningsövningar för att främst lugna nervsystemet och även komma i kontakt med kroppen. Att träna lungorna, och träna på djupandning är inte bara bra för att sänka stress, det är också bra för hjärnan och den kemiska balansen i kroppen.  Andningen hjälper till att försörja våra celler, muskler och organ med livsviktigt syre och näring, alltså är det inte så konstigt att den har stor påverkan på vår hälsa. 
 4. Online träning. På Instagram och Youtube finns det mängder av inspiration, enkla och mer avancerade program. Detta är den perfekta lösningen under den rådande pandemin om man inte vill befinna sig på gymmen. Men är ju också bra för dig med lite tid för träning, finns liksom inte någon ursäkt att inte kunna köra 15 minuter hemma.  Kika runt bland de stora träningsprofilerna så kommer du hitta en massa roliga övningar som varken kräver utrustning eller förkunskaper. Ett annat tips är att följa boostbyfia för inspiration till träning. Vi älskar konceptet att träna vart man vill och när man vill!
 5. Digital detox. Denna trend är alltså precis som det låter, en paus från den digitala världen. Att bryta ett beteende som kan innebära stress eller ångest om man inte varit uppkopplad på ett visst antal timmar eller i mångas fall minuter. En digital detox kan vara en ordentlig utmaning, så se till att den är anpassad efter ditt liv.  Ett exempel på en digitala detox att lägga telefonen någon annan stans än i sovrummet -en skärm borde inte vara det sista man ser eller det första man vaknar upp till. 

Vandra i naturen, vinterbad, tacksamhetsövningar, infraröd bastu, padel och megaformer är också spännande hälsotrender. Låt oss veta om ni vill veta mer om detta! 

MÖT FANNY - SJUKSKÖTERSKA SOM OCKSÅ ÄR YOGALÄRARE

Låt oss presentera Fanny som är sjuksköterska och som hjälper Wellbinista med rådgivning och utveckling av hälsotester. 

Vad gör du på dagarna?

Mina dagar är långa men roliga. Jag jobbar både som sjuksköterska, PT och yogalärare på @yogastyrka. Det är en perfekt mix där jag får jobba med människor, träning och hälsa på olika sätt. Utöver jobbet försöker jag hinna med min egen träning, det blir främst yoga och styrketräning.

Hur ser din hälsorutin ut?

Jag äter en proteinrik kost, där jag lägger mina kolhydrater först vid lunch och middag. Just nu har jag även börjat experimentera med fasta som jag tror kommer vara framtiden inom hälsa. Jag äter multivitamin, zink, magnesium, DHA/EPA samt D-vitamin och järn vid behov.

Bästa hälsotips?

Testa dig fram när det kommer till träning och kost, vad passar dig? Alla är så olika så du måste hitta ditt egna recept. Men ge inte upp för lätt när du gör en förändring! Kroppen är fantastiskt anpassningsbar men den kommer reagera på en förändring och ställa in sig långsamt. Ge det minst två månader innan du lägger ned till exempel en ny kosthållning.

Vilka kosttillskott rekommenderar du under vinterhalvåret?

Multivitamin året runt för att täcka basbehovet, D3/K2-vitamin pga mörkret (jättevanligt med brist i Sverige!), magnesium som påverkar många olika faktorer i kroppen, bla viktig för sömnhälsan. Fiskolja/omega 3 framförallt för kognition och metaboliska fördelar och zinc för immunförsvaret.

Favorittillskott? 

Såhär års - D-vitamin! Vi i mörkret här i Norden får inte i oss tillräckligt från solen och jag känner enorm skillnad när jag tar detta under vinterhalvåret.

Vart köper du hälsoprodukter ifrån?

Jag köper mina kosttillskott från Thorne research, grym kvalitet! Många slänger sina pengar i sjön när de väljer tillskott av lägre kvalitet i tron att de sparar pengar.

Varför Wellbinista?

Alla är olika som sagt, Wellbinista är jättebra redskap för dig som vill lista ut vad det är just din kropp behöver och varför.

Hur blir man stark?

Med styrka gäller det att tänka långsiktigt, människor överskattar vad de kan uppnå på 1 år men underskattar vad de uppnår på 10 år! Använd dig av progressiv överbelastning; gör en extra repetition per pass eller lägg på extra vikt på samma antal set/reps. Fokusera på att bygga upp din svagaste länk, t. ex om du vet att du är svag i core, jobba mer med den biten.

Träning är väldigt individuellt, vad som fungerar för en person behöver inte fungera lika bra för en annan, det är därför svårt att kopiera någon annans träningsupplägg och tro att man ska få samma resultat. Ta hjälp av en bra tränare eller nörda ner dig i det du vill åstadkomma med din kropp och testa dig fram (idag finns till exempel många duktiga tränare att följa på sociala medier!)

Hur etablerar jag goda vanor som blir hållbart på sikt?

Försök att inte förändra/lägga till allt på en gång. Goda vanor, precis som styrka tar tid att bygga. Ta små steg i början och sätt mål som känns rimliga att klara.

Det är alltid lite lättare om man har någon annan med sig. En duktig tränare som förstår sig på både din kropp och ditt sinne kan fungera jättebra som bollplank eller boka in regelbundna träningspass med din kompis så att ni kan peppa varandra, då blir det dessutom mycket svårare att ställa in den där gången du verkligen inte har lust. Idag finns dessutom en uppsjö med alla möjliga hjälpsamma appar som kan ge dig bra verktyg för att sätta din nya vana.

Tack för din tid Fanny - det är så roligt att arbeta med dig!

SVÅRT ATT VETA VILKA PRODUKTER DU SKA VÄLJA?

Låt oss hjälpa dig att skapa en hälsorutin, eller utveckla den du redan har.  Vårt digitala test är utvecklat för att vi ska kunna ta reda på vad du behöver, för att på så vis ge dig en personligt anpassad produktrekommendation.

 • Med hjälp av en kostnadsfri hälsoanalys (värde 995 sek) ger hälsocoacher dig en personlig rekommendation av produkter som kan stötta din hälsa. Allt sker online vilket är effektivt och smidigt.
 • HÄLSOTESTET har cirka 25 frågor och tar ca 5 minuter att slutföra. 
 • Rekommendationen kommer via e-post inom 24 timmar.

Vi som svarar på ditt test och hjälper dig med din produktrekommendation är diplomerade kostrådgivare med stor passion för hälsa, träning och kost. Har du frågor du inte får svar på via testet kan du självklart kontakta oss på hello@wellbinista.com eller chatten.

Om du vill ha mer inspiration och råd kring en balanserad kost och hälsosam livsstil,skicka oss gärna ett mail på hello@wellbinista.com.

GÖR DIGITALT HÄLSOTEST

Har du svårt att veta vilka hälsoprodukter du ska välja? Vi tröttnade på att inte veta vilka tillskott som passar oss bäst, och dessutom glömde vi ofta att ta dem. Våra digitala hälsotest är utvecklade för att kunna ta reda på vad du behöver, för att på så vis ge dig en personligt anpassad produktrekommendation.

Du har säkert en bra uppfattning om vad du vill ha baserat på dina tidigare erfarenheter, men tänk gärna på att dina behov utvecklas och förändras över tid. Vi erbjuder två test som guidar dig till en passande hälsorutin, baserat på dina behov och förutsättningar. Vårt hälsotest har cirka 25 frågor och tar ca 5 minuter att slutföra. Rekommendationen kommer via e-post inom 24 timmar.

Kosttillskott och vitaminer skall naturligtvis inte ersätta en balanserad kost och hälsosam livsstil. Underskatta inte de små sakerna, såsom att se till så att du har något gott att äta till frukost, lägga ifrån sig telefonen en stund för att vara riktigt närvarande i ett samtal eller ta en promenad i skogen med någon du tycker om. Lycka till och hör gärna av dig till oss om du har några frågor och/eller kommentarer!

VÄLKOMMEN HIT!

Efter flera månaders förberedelser är vi äntligen live vilket är så roligt! Vi har alltid varit väldigt intresserade av hälsa, näring och kost, men ofta känt oss frustrerade över hur svårt det är att förstå vilka kosttillskott och vitaminer som uppfyller våra höga krav på kvalitet.

Som många andra så har vi sökt information på många ställen - i butik, på nätet, bland vänner, på gymmet och inom vården. Tillslut bestämde vi oss för att utbilda oss i kost och näringslära, men faktum kvarstår att kvaliteteten fortfarande svår att bedöma enligt då många producenter saknar transparens kring produktionen. Dessutom har vi svårt att relatera till vissa av värderingarna som präglar branschen. Missförstå oss inte, det finns lagar enligt vilka alla livsmedelsföretag (samma gäller för kosttillskott) skall agera avseende tillverkning och märkning för att konsumenten ska känna sig trygg med produktens innehåll och märkning. Detta är ju jättebra och viktigt, men det är fortfarande snårigt att tolka en omfattande innehållsförteckning och vår upplevelse är att många producenter inte har ansträngt sig särskilt mycket de senaste åren för att förbättra detta. Det hoppas vi att Wellbinista kan hjälpa till att ändra på!

Kosttillskott är inte läkemedel, och skall alltså inte ersätta en hälsosam livsstil och varierad kost. Vår ambition är alltså inte att diagnosticera, bota eller behandla sjukdomar. Det måste du kontakta en läkare för att göra. Men vi tror på vikten av att prioritera sig själv, röra på sig ute i naturen och äta god och bra mat för att bli den bästa versionen av sig själv. Underskatta inte heller vikten av att andas djupt, skratta ofta, vara nära de människor vi tycker mest om samt att försöka leva så mycket det går i nuet. 

Wellbinista hyllar allt och alla som är intresserade av sin hälsa och sitt välbefinnande. Vi vill att kvinnor ska känna sig trygga i sina egna kroppar och sinnen, samt inspirerar till en hälsosam livsstil. Wellbinista bygger på vikten av att lyssna på sig själv och att se till så att man själv mår bra i livet. Det är ett ansvar vi har mot oss själva – alltid! Vår förhoppning är att vi skall kunna hjälpa till med att skapa stolta kunder som är tacksamma över sig själva och de förutsättningar vi fått.

Wellbinista vill att alla kvinnor ska få leva ett friskt och lyckligt liv. Därför väljer vi att ge 10% av vår årliga vinst till organisationer som driver livsviktigt forskning inom kost så att fler människor skall leva friskare. När du handlar hos oss är du med och bidrar till detta, det är vi väldigt tacksamma för.

Vi ser fram emot att höra allt om just dina behov och hoppas att du vill kommentera i våra sociala kanaler eller skicka oss ett mail. 

Massor av kärlek,

team Wellbinista