BYGG EN STARK KROPP

Att träna för att bli starkare hamnar ofta i skuggan av muskeltillväxt och fettförbränning, men faktum är att de flesta skulle gynnas av att enbart bli starkare. Viktigast är att du ser till att din styrketräning bli en del av din vardag. Det är den kontinuerliga träning som gör att du blir stark och är en viktig investering i din hälsa.

Om du är aktiv inom någon idrott som innefattar viktklasser eller där du ska förflytta kroppen såsom löpning, så har du med största säkerhet redan insett värdet av att vara så stark som möjligt i förhållande till din vikt. Det är en rad olika faktorer som påverkar styrkan såsom muskelfibersammansättning, muskelmassan, muskelns densitet, kontraktionshastigheten, nervsystemets förmåga att rekrytera rätt muskelfibrer mm. Vad kan du tänka på för att kunna påverka dessa faktorer?

Styrketräning leder till ökad fettförbränning och förbättrad kroppssammansättning (t. ex du lagrar inte fett på de ”farliga” ställen som kring dina organ i buken. Så länge dina muskler får jobba kommer din inre hälsa gynnas. För att få stora muskler krävs det att du tränar med riktigt tunga vikter och gör få repetitioner, vill du ha lite mindre mer tonade muskler och ökad fettförbränning gör du istället många reps med högre intensitet och lägre vikt med kortare vila mellan seten.

 6 tips för att bli stark:

  1. Bestäm dig! För det första måste du vilja bli stark.
  2. Ät ordentligt
  3. Var strategisk och skapa en plan för just din utveckling
  4. Vila mycket
  5. Sätt konkreta mål

Vad du väljer att äta, hur mycket och hur ofta du äter påverkar hur mycket du kraft och ork du har. Det är viktigt med en varierad och hälsosam kost i kombination med återhämtning för att effekten av träningen skall vara optima.

Fundera gärna över om kollagen är något för dig? Kollagen är det vanligaste proteinet i kroppen och har som huvuduppgift att hålla ihop kroppen som ett lim. Det gör att såväl leder och brosk som hud och naglar hålls ihop och fortsätter vara elastiskt. Din kollagenproduktion pågår ständigt i kroppen samtidigt som du tillför det genom kosten, framför allt från rött kött, benbuljong och inälvsmat. Kroppens egen produktion saktar dock ner med åldern, med början kring 25-årsåldern. Till en början märks inte detta, men senare i livet kan det visa sig genom slappare hud. Därför kan du tillföra kollagen i form av pulver, kapslar eller i flytande format- ju tidigare i livet desto bättre.

Kosttillskott kan aldrig ersätta en hälsosam kost och livsstil. Prova dig fram och gör det som funkar bäst för dig och din kropp. Gör vårt hälsotest för att undersöka om du behöver addera kollagen till din rutin.