VILKA VITAMINER SKA MAN ÄTA VARJE DAG?

Mitt namn är Anna och en av anledningarna till att jag startade Wellbinista är att det var så svårt att navigera i djungeln av vitaminer, mineraler och tillskott. Särskilt svårt är det att veta vilka näringstillskott som passar just mitt unika behov, vilka ingredienser som håller en hög kvalitet, om produkterna är lokalt producerade. Och dessutom vill jag att de ska vara så pass fina att de får stå framme. Annars glömmer jag helt enkelt att ta vitaminerna varje dag vilket ju inte skapar några hållbara vanor.

För att din kropp ska må bra behöver du dagligen få i dig proteiner, mineraler, fett, kolhydrater och vitaminer. Olika vitaminer har olika positiva effekter på kroppen och det är därför viktigt att få i sig ditt dagsbehov av vitaminer varje dag. Ett förslag på viktiga vitaminer och mineraler att ta varje dag kan vara:

  1. C-vitamin är ett av de mest välkända näringsämnena. Eftersom C-vitamin är vattenlösligt kan kroppen inte lagra det. C-vitamin behövs för en mängd olika biologiska funktioner, bland annat för att bilda kollagen, ett segt och hållfast proteinämne som tillsammans med elastin sammanfogar celler till bindväv. Kollagen används i kroppen till att bygga upp och reparera hud, brosk, benvävnad, tänder, tandkött, senor, ligament och blodkärl. C-vitamin underlättar också upptaget av järn från maten och spelar en roll i immunförsvaret genom att det aktiverar de vita blodkropparna.
  2. D-vitamin är ett vitamin som enligt många näringsexperter och forskare det viktigaste enskilda vitaminet vi kan optimera i vår kropp. Det har en lång rad stärkande och skyddande funktioner i kroppen. De reglerar kalkbalansen och är nödvändiga för ett starkt skelett och friska tänder. D-vitamin är också viktigt för immunförsvaret och musklernas tillväxt, utveckling och funktion, inklusive hjärtmuskeln.
  3. Fleromättade fetter är livsnödvändiga och de viktigaste fleromättade fetterna heter omega-3 och omega-6. Omega-3 och omega-6 har många olika uppgifter i kroppen och behövs bland annat för att kroppen ska kunna bygga och reparera celler och har en antiinflammatorisk effekt. De påverkar också regleringen av blodtrycket, hur njurarna fungerar och vårt immunförsvar. Omega-3 minskar blodets levringsförmåga och minskar på så sätt risken för blodpropp. För foster och små barn är omega-3 och -6 nödvändiga för att de ska växa och utvecklas normalt.
  4. Magnesium är ett mineral med många viktiga funktioner i kroppen. Bland annat behövs det för produktionen av protein, för omsättningen av kalcium samt för normal nerv- och muskelfunktion. Eftersom det fungerar som en motpol till kalcium, där det hjälper musklerna till avslappning, är det därför populärt som tillskott för nattsömn och minskad kramp i musklerna.
  5. Mjölksyrabakterier är bakterier som producerar mjölksyra när de jäser och är därmed viktigt för att förstärka tarmfloran. De lever av att bryta ner sockerarter till mjölksyra och fungerar som skydd mot andra bakterier. De hjälper dessutom till att öka mängden andra goda bakterier. De hjälper inte bara med tarmarnas funktion, utan är även fundamentala för en bra generell hälsa. Dina tarmar tar upp näringsämnen och deras funktion är central för ditt immunförsvar. Det är därför viktigt att du håller dem i bra skick.

För att skapa bra förutsättningar är det viktigt att ge din kropp den näring den behöver genom att ta vitaminer varje dag. Vi vill gärna avsluta med att påpeka att det dock är väldigt viktigt att låta maten vara den främsta källan till näring, samt att sömn, träning och mindset också är oerhört viktigt för välbefinnandet.

Vi hjälper dig med att skapa och utveckla hållbara vanor så att du kommer ihåg att ta dina vitaminer varje dag. Prioritera din egen hälsa & välkommen till wellbinista.com!