VILKA KOSTTILLSKOTT SKA JAG TA UNDER EN GRAVIDITET?

VAD SKA JAG TÄNKA PÅ INNAN EN GRAVIDITET?

Alla som kan tänkas bli gravida inom några månader rekommenderas av Livsmedelsverket att ta tabletter med 400 mikrogram folsyra varje dag, och att fortsätta med det fram till vecka 12 i graviditeten. Det minskar risken för ryggmärgsbråck hos fostret. Folat är ett B-vitamin som behövs för att bilda nya celler och röda blodkroppar.

VAD SKA JAG TÄNKA PÅ GÄLLANDE NÄRING UNDER EN GRAVIDITET?

Om du försöker bli gravid eller om du redan är det (isåfall grattis!) har du en spännande tid framför dig. Under en graviditet kan det förekomma många frågor och tankar kring vad man kan äta eller ej. Du gör rätt i att vara extra noggrann med att få i dig rätt näring och tala gärna med din barnmorska om vad som är viktigt för dig när det gäller näring och eventuella tillskott. Välj gärna tillskott som är anpassade för gravida och ammande kvinnors behov.

Gravida kvinnor kan behöva järntabletter även om de äter mat som innehåller mycket järn. Det beror på hur mycket järn som finns lagrat i kroppen. Även grönkål, spenat och broccoli är bra järnkällor, gärna i kombination med C-vitamin som underlättar upptaget av järn.

JAG AMMAR OCH/ELLER ÄR GRAVID -VILKA TILLSKOTT KAN JAG TA?

En graviditet är utan tvekan den viktigaste tiden att säkerställa att du har sunda nivåer av viktiga näringsämnen Under graviditeten behöver du mer näring än annars. Det gäller framför allt näringsämnen som omega 3-fett, folat (folsyra), järn, kalcium och jod. Den som äter alla sorters mat får oftast tillräckligt av de ämnena via maten. Men ibland kan det behövas extra tillskott med vitaminer och mineraler, till exempel av järn.

Vi rekommenderar de produkter som är specifikt utformade för blivande mammor och mammor, men konsultera alltid din barnmorska/läkare innan du tar något medan du ammar eller är gravid.

VILKA  NÄRINGSTILLSKOTT PASSAR EFTER EN GRAVIDITET?

Efter födseln kan nyblivna mammor behöver ett stöd av särskilda näringsämnen för att amma och för att återhämta sig.

Om du vill ha skräddarsydda råd och tips inför den spännande tiden som gravid så hör gärna av dig till oss. Gör vårt hälsotest för att undersöka om du behöver addera några kosttillskott till din rutin. Grattis och lycka till!

Kosttillskott kan aldrig ersätta en hälsosam kost och livsstil. Prova dig fram och gör det som funkar bäst för dig och din kropp.