NYFIKEN PÅ B-VITAMIN

B-vitaminerna behövs för en lång rad saker och funktioner i kroppen. Bland annat för ämnesomsättning, immunförsvar, nervsystem och för att celldelning ska fungera normalt. Även hud, hår och naglar är beroende av B-vitaminer. Vi kan inte lagra B-vitaminer och behöver en perfekt tarmflora för att tillverka dem själva, därför behöver vi tillgodogöra oss dem via kosten eller tillskott.

Vad är b-vitaminer?

B-vitaminer är en familj av åtta vattenlösliga vitaminer med många olika namn. B-vitaminer behövs bland annat för att muskler och nerver ska fungera normalt, samt för ämnesomsättningen och energiproduktionen.

För att må bra och hålla dig frisk behöver du få i dig åtta olika typer av livsnödvändiga B-vitaminer. Av dem är vitamin B12, folsyra (folat) och B6 de viktigaste. B-vitamin behövs för att många av kroppens processer ska fungera optimalt, bland annat ämnesomsättningen, tillverkningen av röda blodkroppar, nervsystemets funktion och bildningen av viktiga beståndsdelar i kroppens DNA.

Vem behöver komplettera med b-vitamin?

Vad du behöver b-vitaminer till beror mycket på din livsstil. Är du gravid ska du tänka på att äta tillräckligt med folsyra för att brist kan ge ryggmärgsskada på fostret. Kvinnor som planerar att bli eller är gravida rekommenderas ta 400 mikrogram folsyratillskott extra per dag fram till dess att du är i vecka 12.

Om du äter mycket kolhydrater (främst socker) så kan du behöva tillskott av vitamin B1. Om vi dricker alkohol i rikliga mängder så behöver vi helt klart ett tillskott av alla B-vitaminer. Brist på vitamin B12 är vanligare bland äldre, eftersom upptaget av vitaminet minskar med åldern. Veganer löper också större risk för B12-brist, eftersom de enbart äter livsmedel som kommer från växtriket.

Allra störst risk att utveckla en brist har de som lider av magproblem, glutenintolerans, alkoholism, rökare, mag- och tarmopererade och de som äter en ensidig kost. Även personer som stressar mycket kan drabbas då förbrukningen av vitaminerna blir högre.

Om du funderar över om du får i dig tillräckligt med näring är ett enkelt sätt är att testa att ta tillskott av en multivitamin som innehåller alla de vitaminer som man inte kan överdosera (de vattenlösliga alltså) och utvärdera efter några veckor om man mår bättre. Multivitaminer innehåller oftast bara sådana vitaminer som man inte kan överdosera, så det är inte farligt att testa i några veckor. Ett annat sätt är att börja äta mer av just de livsmedel som innehåller den vitamin du tror att du har brist på.

Varför är det extra viktigt för veganer att komplettera med b-vitamin?

Vitamin B12 finns bara i kött, fisk, ägg, mjölk och mjölkprodukter, men saknas helt i mat från växtriket. Därför behöver den som är vegan få i sig vitamin B12 antingen genom B12-berikad mat eller kosttillskott eller både och.

Vilken mat innehåller b-vitamin?

Eftersom kroppen inte kan producera B-vitamin själv är det viktigt att få i sig tillräckliga mängder genom maten. B-vitamin finns främst i animaliska livsmedel som kött, fisk, skaldjur, ägg och mejeriprodukter.

Vilka funktioner har b-vitaminer i din kropp?

 Vitamin B1 (Tiamin) behövs när kroppen ska utvinna energi ur näringsämnen som kolhydrater och protein.

  • Vitamin B2 (Riboflavin) fungerar som kofaktor för nedbrytning av fett, kolhydrater och protein.
  • Vitamin B3 (Niacin) behövs för omsättning av fett, kolhydrater och protein.
  • Vitamin B5 (Pantotensyra) behövs vid omsättningen av energi.
  • Vitamin B6, även kallat pyridoxin, är nödvändigt för proteinomsättningen och har betydelse för exempelvis nervernas funktion. Högst halter av vitamin B6 finns i animaliska livsmedel som kött, fågel, korv, ägg och mjölkprodukter. Men även potatis, spannmål, bär och matbröd är goda källor till vitamin B6.
  • Vitamin B7 (Biotin) är nödvändigt för celldelning, produktion av fettsyror och omsättning av aminosyror.
  • Vitamin B9 (Folsyra) behövs för att bilda nya celler och röda blodkroppar. Då cellbildningen ökar, till exempel vid graviditet, ökar behovet av folsyra. Därför rekommenderas kvinnor som kan tänka sig bli gravida att ta 400 mikrogram folsyra i form av vitamintabletter.
  • Vitamin B12 (Kobalamin) behövs bland annat för cellernas ämnesomsättning och för bildningen av blodkroppar. Det är också nödvändigt för nervsystemets funktion. Vitamin B12 finns främst i animaliska livsmedel som fisk, kött, skaldjur, ägg, lever, mjölk och ost. Fermenterade produkter, alltså jästa eller mjölksyrade, kan också innehålla lite vitamin B12. Det finns även inaktiva former av vitamin B12 i kosten, särskilt i vegetabilier. De inaktiva formerna av vitaminet kan våra kroppar inte tillgodogöra sig. För veganer är det därför mycket viktigt med tillskott på vitamin B12 eller tillräckliga mängder av berikade livsmedel. Även för lakto-ovo-vegetarianer kan intaget bli för lågt, trots att vitamin B12 finns i både mjölkprodukter och ägg.
  • Behovet av vitamin B6 varierar med bland annat ålder och kön. Behovet av vitamin B12 varierar med bland annat ålder.

Vilka är symptom på brist på b-vitamin?

B-vitamin kan orsaka en mängd olika hälsoproblem och ge symtom som bland annat trötthet, yrsel, depression, domningar och lättretlighet. Om du tappar mycket hår eller har problem med huden kan det vara tecken på att du har B-vitaminbrist.

De som har gjort en magsäcksoperation för att gå ner i vikt och personer med vissa tarmsjukdomar har också lättare att drabbas av brist på B12 och folsyra (och även en del andra vitaminer och mineraler).

En annan anledning till B12-brist kan vara långvarig användning av vissa läkemedel mot halsbränna, magsår och diabetes.

Vad gör du om du misstänker att du har brist på b-vitamin?

Trots att B-vitaminer förekommer i många livsmedel kan brist uppstå Tillhör du en riskgrupp och misstänker B-vitaminbrist bör du vända dig till vården och ta ett blodprov. På så sätt kan du reda ut ifall du behöver tillsätta extra vitaminer i din vardag. Det tåls också att nämnas en gång till att allsidig och varierad kost minskar risken för brist på Vitamin B och andra viktiga vitaminer.

Vad är ett b-vitamin komplex?

Ett komplex är en sammansättning vilket täcker dagsbehovet av samtliga B-vitaminer. Istället för att äta olika tillskott så föredrar vissa att ta en produkt för effektivitetens skull.

Att tänka på gällande tillskott?

Tänk på att tillskott ska ersätta en hälsosam kost och livsstil. Prova dig fram och gör det som funkar bäst för dig och din kropp. Gör vårt hälsotest för att undersöka om du behöver addera B-vitamin till din rutin?