MÖT FANNY- SJUKSKÖTERSKA SOM OCKSÅ ÄR YOGALÄRARE

Låt oss presentera Fanny som är sjuksköterska och som hjälper Wellbinista med rådgivning och utveckling av hälsotester. 

Vad gör du på dagarna?

Mina dagar är långa men roliga. Jag jobbar både som sjuksköterska, PT och yogalärare på @yogastyrka. Det är en perfekt mix där jag får jobba med människor, träning och hälsa på olika sätt. Utöver jobbet försöker jag hinna med min egen träning, det blir främst yoga och styrketräning.

Hur ser din hälsorutin ut?

Jag äter en proteinrik kost, där jag lägger mina kolhydrater först vid lunch och middag. Just nu har jag även börjat experimentera med fasta som jag tror kommer vara framtiden inom hälsa. Jag äter multivitamin, zink, magnesium, DHA/EPA samt D-vitamin och järn vid behov.

Bästa hälsotips?

Testa dig fram när det kommer till träning och kost, vad passar dig? Alla är så olika så du måste hitta ditt egna recept. Men ge inte upp för lätt när du gör en förändring! Kroppen är fantastiskt anpassningsbar men den kommer reagera på en förändring och ställa in sig långsamt. Ge det minst två månader innan du lägger ned till exempel en ny kosthållning.

Vilka kosttillskott rekommenderar du under vinterhalvåret?

Multivitamin året runt för att täcka basbehovet, D3/K2-vitamin pga mörkret (jättevanligt med brist i Sverige!), magnesium som påverkar många olika faktorer i kroppen, bla viktig för sömnhälsan. Fiskolja/omega 3 framförallt för kognition och metaboliska fördelar och zinc för immunförsvaret.

Favorittillskott? 

Såhär års - D-vitamin! Vi i mörkret här i Norden får inte i oss tillräckligt från solen och jag känner enorm skillnad när jag tar detta under vinterhalvåret.

Vart köper du hälsoprodukter ifrån?

Jag köper mina kosttillskott från Thorne research, grym kvalitet! Många slänger sina pengar i sjön när de väljer tillskott av lägre kvalitet i tron att de sparar pengar.

Varför Wellbinista?

Alla är olika som sagt, Wellbinista är jättebra redskap för dig som vill lista ut vad det är just din kropp behöver och varför.

Hur blir man stark?

Med styrka gäller det att tänka långsiktigt, människor överskattar vad de kan uppnå på 1 år men underskattar vad de uppnår på 10 år! Använd dig av progressiv överbelastning; gör en extra repetition per pass eller lägg på extra vikt på samma antal set/reps. Fokusera på att bygga upp din svagaste länk, t. ex om du vet att du är svag i core, jobba mer med den biten.

Träning är väldigt individuellt, vad som fungerar för en person behöver inte fungera lika bra för en annan, det är därför svårt att kopiera någon annans träningsupplägg och tro att man ska få samma resultat. Ta hjälp av en bra tränare eller nörda ner dig i det du vill åstadkomma med din kropp och testa dig fram (idag finns till exempel många duktiga tränare att följa på sociala medier!)

Hur etablerar jag goda vanor som blir hållbart på sikt?

Försök att inte förändra/lägga till allt på en gång. Goda vanor, precis som styrka tar tid att bygga. Ta små steg i början och sätt mål som känns rimliga att klara.

Det är alltid lite lättare om man har någon annan med sig. En duktig tränare som förstår sig på både din kropp och ditt sinne kan fungera jättebra som bollplank eller boka in regelbundna träningspass med din kompis så att ni kan peppa varandra, då blir det dessutom mycket svårare att ställa in den där gången du verkligen inte har lust. Idag finns dessutom en uppsjö med alla möjliga hjälpsamma appar som kan ge dig bra verktyg för att sätta din nya vana.

Tack för din tid Fanny - det är så roligt att arbeta med dig!