HÄLSOTRENDER 2022

Hur har 2022 startat för dig – lättsamt eller lite motigt? Oavsett vad så är det inte fel att inspireras av vad andra gör. Några av de mest intressanta hälsotrenderna 2021 var mindfulness, ett starkt immunförsvar, andningsträning, online träning och digital detox. Kanske tänker du att detta inte låter särskilt nytt eller revolutionerande. Men kom då ihåg att det finns mycket att utforska inom dessa trender för de flesta av oss.

Små aktiviteter och hållbara rutiner gör skillnad i det långa loppet så glöm inte att fundera över vad som fungerade bra för dig förra året, dra lärdomar från det samt sätt en intention eller målsättning inför 2022.

1. Andning som hälsoverktyg

Känner du till Wim Hof? Den nederländske atleten och äventyraren Wim Hof har gjort andning trendigt – både inom extremsporten och för vanligt folk. Klasser i ”breath­work”, där olika andningstekniker lärs ut, blir också i dag allt vanligare på olika typer av studios. Kolla in Hale som har flera digitala klasser.

Andningen är ett av de viktigaste verktygen vi har för säkerställa vår hälsa och välmående eftersom det påverkar stress- och återhämtningssystemet i hjärnan. När du andas in påverkas stressystemet och kroppen aktiveras och när du andas ut påverkar det i sin tur återhämtningssystemet, vilket leder till avslappning. Genom att andas rätt skapar kroppen både aktivitet och avslappning i samma andningscykel. Förbättrade andningsvanor kan också ge en positiv påverkan genom att det lugnar ner en stressad hjärna, stabiliserar blodtrycket, förbättrar sömnen, minskar smärta och att du får en ökad energi.

Normalt sett andas vi tolv till femton andetag i minuten. Men om du tränar dig till att ta åtta andetag per minut kopplas det parasympatiska nervsystemet på, det vill säga lugn- och rosystemet. Den som vill träna upp sin andningsförmåga kan börja med att andas lugnt och djupt fem minuter på förmiddagen och eftermiddagen. Läs mer om andningstekniker i Ulrica Norbergs bok ”Livet händer mellan två andetag”.

2. Immunboosters

Behöver knappast klargöra bakgrunden till varför ett starkt immunförsvar är viktigt även 2022. Det är inget nytt att de flesta av oss gärna vill hålla oss friska och undvika covid, säsongsinfluenser, RS-virus och kräksjuka.  Men går det verkligen immunförsvaret att boosta?  Att ta ansvar för vad vi äter och vår livsstil med allt vad det innebär (minskad stress, återhämtning, träning) är väldigt viktigt för att säkerställa att du har ett helhetsperspektiv på din hälsa.

Om du är osäker på hur dina näringsvärden ser ut är det en bra ide att ta ett blodprov eller göra ett digitalt hälsotest som kan guida dig. Det är viktigt att du upptäcker ifall du har några brister eftersom C-vitamin, D-vitamin och Zink kan bidra till att stärka ditt immunförsvar. Kolla gärna in Food Pharmacys senaste nyhet Immune.

3. Adaptogener – en egen kategori inom alternativmedicin

I hälsokretsar har det talats om adaptogener under flera år, men på den senaste tiden har medvetenheten ökat om de växter och svampar som innehåller särskilda bioaktiva substanser och som sägs påverka våra cellers förmåga att anpassa sig till påfrestningar och stress. Adaptogenerna verkar genom att aktivera kroppens egna försvar mot alla typer av stress, både inre och yttre, så att vår prestationsförmåga ökar. Ashwagandha, chaga, rosenrot, schisandra och svampen reishi (lackticka) är några exempel på adaptogener.

Adaptogener kan bidra när du behöver få mer energi och prestera bättre under stressiga perioder. Men det är viktigt att komma ihåg att du alltid måste ta hand om de grundläggande orsakerna till långvarig stress och låg energi.

4. Träna utifrån din hormonbalans

I takt med att vi talar med med varandra om hur kvinnliga hormoner fungerar spås träning utifrån just din hormonbalas bli ännu mer trendigt under 2022. Att lägga upp träningen efter menscykelns fyra faser eller ta hjälp av en PT som förstår klimakteriet känns som helt rätt väg att gå 2022.

5. Träning som upplevelse

Digital träning har vi vant oss vid under 2022, och nu utvecklas live-träningen i rasande takt. Detta går ju att göra både online men även fysiskt då många värdesätter möten och upplevelser extra mycket efter de senaste åren.

Om du föredrar att stanna hemma tipsar vi om att testa träning med rockring (låter lite galet men är så roligt). Rocka rockring är det perfekta träningspasset hemma som gör att hela kroppen blir involverad, från att arbeta med core, benen och armarna till att fokusera hjärnan för att engagera sig och lära sig nya rörelser och knep. Googla lite och det finns massor av roliga videos att prova.

Om du föredrar att vara utomhus så är vandring en underbar upplevelse för alla sinnen, och fungerar både under sommar och vinter.

6. Att skriva dagbok

Journaling heter det på engelska och det innebär egentligen att man skriver dagbok – fysiskt eller digitalt. Det finns mängder av olika kalendrar man kan fylla i: tacksamhetsdagbok för att öka positiva tankar, hälsodagbok där man loggar sitt mående eller bara fritt skrivande där man reflekterar mer över livet. Kanske blir 2022 året då du byter ut 20 minuters scrollande i mobilen mot 20 minuters fritt skrivande varje dag?

7. Superdigitalt och anti-digitalt

I dag är det enkelt att mäta massor av parametrar såsom sömn och stress för att få insikter om din hälsa. Vi mäter allt vi kan (sömn, hjärtslag, stress) och i vården kommer tech verkligen explodera (tänk bara på Internet of Medical Things, fjärrövervakning av patienter mm)  – samtidigt som vi har fått mersmak för natur, meditation och digital detox. Det är liksom antingen eller i framtiden. Välj ytterlighet efter tillfälle och syfte.

8. Protein och muskler är hett

Efter perioder av fettfobi och kolhydratskräck funderar många kring betydelsen av protein. Detta har länge varit ett område för många män, men nu är det äntligen många kvinnor som inser betydelsen av protein för mättnad och viktminskning.  Men också för att protein behövs för att bygga muskler och de hälsoeffekter som följer av det.

Självklart ska det dock vara kvalitativt protein vilket inte alltid är enkelt att navigera. Många har hållbarhet högt på sin agenda och funderar på om vegetabilier alltid bättre än animalisk föda? När det gäller animaliskt eller vegetabiliskt protein spelar det inte så stor roll vilket du väljer för att bygga muskler, så länge du äter tillräckligt av det. Protein från växtriket ger dig antagligen en del hälsofördelar, men det betyder lyckligtvis inte att protein från animaliska källor är dåligt för hälsan.

Låt dina personliga preferenser avgöra vad som passar dig bäst, men säkerställ att du äter tillräckligt med protein och att du äter en varierad kost i övrigt med kvalitativa råvaror. Om du äter kött tänk gärna på att äta inhemskt kött, helst från gräsbetande djur. Undvik gärna importerat kött, anonymt kött utan ursprungsmärkning och kött som man inte vet hur det har producerats, vilket exempelvis är vanligt i charkprodukter.

Vill du veta mer om proteintillskott så får du gärna höra av dig på hello@wellbinista.com.