D-VITAMIN - ETT OMDEBATTERAT VITAMIN ☀️

Är det verkligen möjligt att tillräckligt med D-vitamin i kroppen gör dig piggare och friskare?  D-vitamin är ett högaktuellt forskningsämne idag och massor av forskning pågår*. Under det senaste året har det inte någon att immunförsvaret är kroppens viktigaste skydd mot till exempel virus och bakterier. Att ha ett starkt immunförsvar är oerhört viktigt för vår överlevnad och vårt välbefinnande. Med andra ord är det definitivt något man bör stärka i största möjliga mån.   

I slutet av januari publicerade DN en intressant artikel om studier vilka tyder på att D-vitamin skulle kunna ha en preventiv effekt mot covid19. Forskare menar att man behöver ta d-vitamin förebyggande, eftersom det tar ett par månader att uppnå effekt**.

Många känner till att d-vitamin kallas för "solskensvitaminet" då vi får i oss vitaminet på två sätt: dels bildas D-vitamin i huden när vi är ute i solen och dels via maten. Eftersom vi bor i den nordliga delen av världen skall vi vara uppmärksamma gällande detta eftersom det är mörkt stora delar under året. Vitamin D3 är den form av D-vitamin som bildas i vår egen hud då vi vistas i solen. D3 finns även i livsmedel och speciellt i fet fisk som lax, sill och makrill, samt D-berikade mejeriprodukter. 

D-vitaminbrist har också sammankopplats med depressioner och trötthet enligt studier***. I tider av mycket ensamhet är detta också viktigt att fundera över och förebygga i mesta möjliga mån. 

Men varför bör vi tillföra extra kapslar med detta vitamin egentligen? Eftersom en immunförsvaret sitter till stor del i magen är det genom tarmslemhinnan som matens näring tas upp. En tarmslemhinna i obalans påverkar hela kroppen. Konsekvensen av dålig kost såsom vete, socker, alkohol och processad mat och andra saker såsom stress, gifter som bekämpningsmedel i maten och läkemedel under lång tid är förödande för tarmfloran. 

Genom att tillföra d-vitamin i förebyggande syfte, samt att tillföra en näringsrik och varierad kost stabiliseras tarmfloran och immunförsvaret gynnas.

Bra att tänka på är att det rekommenderade dagliga behovet varierar med ålder och hur mycket man vistas i solen, så följ alltid det rekommenderade intaget. Vill ni veta mer om detta kommentera gärna! 

Forskning:

  • *https://www.bostonherald.com/2020/09/17/vitamin-d-can-help-reduce-coronavirus-risk-by-54-boston-university-doctor/
  • **https://www.dn.se/insidan/kan-d-vitamin-forebygga-svar-covid-19/
  • ***Jorde R, et al. Effects of vitamin D supplementation on symptoms of depression in overweight and obese subjects: randomized double blind trial. J Intern Med. 2008 Dec;264(6):599-609).