ALLT JAG BEHÖVER VETA OM KOLLAGEN

Vår hud, våra leder och våra muskler är fulla av kollagen. Kollagen är ett naturligt protein vars huvudsakliga uppgift är att ge kroppen stabilitet. Det finns många olika (omkring 20 olika typer av kollagen som är dokumenterade) i din kropp*. De mest kända kollagentyperna är typ 1, 2 och 3: Kollagen typ 1 och 3 är vanligt förekommande i hud, muskler och ben medan kollagen typ 2 återfinns i stora mängder i leder och brosk. Typ 1 utgör ungefär 90 % av kroppens totala kollagen. Huden är kroppens största organ och består till ca 70 % av kollagen.

Tittar vi specifikt på huden är det till stor del kollagenet som gör den fast, jämn och slät. Kollagenet finns också i brosk, naglar och hår. När vi åldras minskar kollagenet i kroppen, och det börjar någon gång mellan 20- och 30-årsåldern.

Vad händer när det försvinner?

När vi åldras och utsätts för yttre påfrestningar som solljus, föroreningar och cigarettrök, minskar hudens kollagenproduktion. Vilket gör att huden tappar sin spänst och strukturen blir mer ojämn. Hos vissa personer bryts kollagenet ner snabbare och dessa personer kan få rynkor och oelastisk hud i förtid.

Till en början märks minskningen av kollagen främst på solexponerade områden, som ansikte, dekolletage och överarmar. Vid 30-årsåldern brukar de första rynkorna dyka upp hos kvinnor. Män har en lite tjockare hud, vilket gör att deras rynkor ofta kommer senare och i en jämnare takt.

I och med att kollagenproduktionen minskar med ålder kan du också uppleva att dina leder blir stelare och även börjar värka. Kollagen innehåller aminosyran glycin som hjälper till att konvertera glukos till energi vilket föder muskeltillväxt. Eftersom glycin också är så bra för matsmältningen så hjälper detta också kroppen att fungera korrekt. 

Hur kan vi tillföra kollagen genom kost?

Det finns flera olika källor till kollagen och de innehåller också olika typer. Bra att äta är bland annat inälvsmat, köttdelar med ben som tillretts med långkok eller buljong kokt på skrov och broskdelar. Nu är det inte så många av oss som vill dricka eller äta just denna typ av mat…

Kött innehåller en hög halt av kollagen är det bra att äta om du vill boosta kollagenproduktonen i kroppen. Ät då gärna nötkött, kyckling eller fläsk. För dem som inte äter kött är ett annat alternativ att äta mycket sojaprodukter, eftersom även de innehåller höga halter av kollagen. Fisk innehåller en annan typ av kollagen (framförallt typ 1) och är även rikt på omega 3-fettsyror, vilket hjälper till att skydda membranen runt kroppens hudceller.

Röda frukter såsom röda äpplen, jordgubbar, rödbetor, körsbär, röd paprika och andra röda frukter innehåller lykopen, som är en substans som utöver att vara en antioxidant även hjälper till att öka produktionen av kollagen.

Eftersom vitamin-C är betydande för kollagenproduktionen är det bra att dagligen äta frukter som apelsin, kiwi, citon, mango, ananas, eller grapefrukt. Dessa frukter innehåller även mycket antioxidandet som är bra för att minska bildandet av rynkor. Nyponet är C-vitaminrik och det bidrar till att kroppens bildande av kollagen triggas igång. Det är vanligt att hitta kosttillskott med en som kombination av kollagen och nyponpulver i.

Grönsaker: spenat, kål, endiv och äggplanta är särskilt kollagenrika grönsaker.

 Vad säger forskningen?

Det pågår massor av forskning kring kollagen just nu och det är så spännande. Det finns forskarna som är skeptiska till produkter med kollagen och dess påstådda effekter och tills vidare kvalitativa studier är genomförda måste hälsopåståendena respektera detta.

Det tål att påpekas att åldras hör ju livet till. Men när du äter mat som innehåller kollagen eller tar tillskott av kollagen kompletterar du det som redan finns naturligt i bland annat leder, brosk och hud. Nedan finns några intressanta länkar att läsa: 

Läs fler inlägg här.