30 GRÖNSAKER I VECKAN?

Hur många olika typer av frukt och grönt äter du per vecka? Vid ett snabbt överslag så rör det sig i mitt fall om strax över 20, och då ska man komma ihåg att jag uppfattar att jag äter mycket grönt. 

Enligt en studie om maghälsa* (http://americangut.org/) bör man äta 30 olika sorter per vecka. I magen finns en mängd hälsosamma bakterier som hjälper oss att må bra och mota bort dåliga bakterier. En rik tarmflora gör oss motståndskraftiga. I studien såg forskare att de som åt minst 30 olika grönsaker varje vecka hade en mycket rikare tarmflora än de som åt 10 olika sorter eller färre. Dessutom kunde man se att de som åt en diversifierad kost, i mindre utsträckning var resistenta mot antibiotika. I studien hittade man även ett tredje samband, det var att de som åt många sorters grönsaker även hade en bättre mental hälsa.

Men hur får man ihop 30 olika sorters grönsaker i ett hektiskt vardagsliv? Våra bästa tips är:

  • Gröna juicer & smoothies då det går att blanda i allt möjligt
  • Färgglada sallader är också ett härligt alternativ, och särskilt under sommaren
  • Varma soppor tillåter också mycket kreativitet och dessutom är det härligt med något varmt ibland

På lång sikt är den växtbaserade kosten billigare men det tar mycket tid att bekanta sig med nya recept och nya rätter. Det är viktigt att du äter tillräckligt för att undvika att gå hungrig. En stor variation från många olika vegetabilier gör så att du får i dig alla nödvändiga näringsämnen och för att du skall uppleva att maten du är äter är härlig. 

Det är värt att påpeka att det kan vara en utmaning att gå över från att äta mest animaliskt till en växtbaserad kost. För att kunna etablera nya vanor måste du ge dig själv lite tid och börja med att tänka att du skall prova i en månad. Vill ni veta mer om detta så låt oss gärna veta? 

Lycka till!